tirsdag 2. november 2010

Oppfølging hos dyrlegen

Det er nå 5 måneder siden Khan ble diagnosert med sykdommen EPI, exocrin pancreasinuffisiens. Siden den gang har det skjedd mye, eller fint lite, avhengig av hvordan man ser på det..

Khan har konstant vært dårlig siden diagnosen ble satt. Det har variert, selvfølgelig, men hovedsakelig har han vært dårlig.. Vi har vært redde for helsen hans, og spesielt vekttapet. Han veier kun 15,5 kg, når minste normalvekt for collie er 25 kg. Han fortsetter altså å gå ned i vekt, selvom det nå er lite å gå på. Ribbein buler ut på siden, hoftebein stikker opp, og beina på brystet hans har så store hulrom rundt seg at han hadde sett ut som et vandrende skjellett, hadde det ikke vært for all pelsen hans. Jeg kan nå legge hånden oppå ryggen hans, der ribbeina slutter, og kan klemme tommel og pekefinger på hver sin side av han. Altså er bredden over ryggen hans på dette punktet ikke bredere enn ca 7 cm. Dette er skremmende..

For et par uker siden oppdaget vi blod i avføringen hans, og han måtte på ny antibiotikakur. Han har gått på en 28-dagers kur allerede, men måtte nå på en ny 10 dagers kur. Denne hjalp lite, og i går var det blodig oppkast og avføring igjen, så da bar det på ny til dyrlegen. Der fikk vi bare beskjed om å starte på ny antibiotikakur....

Vi har prøvd alt vi har fått beskjed om av dyrlegen, uten at dette har gitt restultater. Vi har prøvd omtrentlig 30 forskjellige løsninger, men ingenting har gjort Khan bedre, og vi føler til slutt at Khan bare blir kastet fra antibiotikakur til antibiotikakur fordi de ikke har bedre råd.
Nå ble det nok for oss, så min kjære John ringte inn til den norske veterinærhøgskolen i Oslo, og fikk høre MYE vi aldri før har fått høre hos dyrlegen.

Ny oppdatering på medisinering av EPI-hunder:
  •  Foret skal ha så lavt fettinnhold som mulig, og det anbefalte foret for hunder med EPI er Hill's ID (intestinal disease). I tillegg er det viktig at foret er bløtet opp når det inntas, da nedbrytingen av maten da starter allerede før hunden spiser det.
  • Inntil 3 ganger daglig skal hunden spise prokreatin med maten sin. Prokreatin er enzymet som bryter ned proteiner og karbohydrater i tarmen, og kan være sterkt for magen. Det er derfor viktig at det alltid tas når hunden spiser. Kapselen åpnes, og pulveret helles over den bløtlagte maten.
  • Fiskeolje 1 gang om dagen
Fungerer ikke dette, og hunden fremdeles er dårlig i magen, kan det skyldes en infeksjon i tarmen, og man prøver antibiotika for å kvitte seg med infeksjonen. Med Khan har disse antibiotikakurene aldri gitt noe resultat. Hvorfor skal man da begynne på en 3. kur..?

I samtale med veterinærhøgskolen i dag, fikk vi vite at noen hunder som har EPI også kan ha problemer med å ta opp vitaminet B12 og folsyre. Har hunden dette problemet, fører det igjen til at prokreatinet som skal bryte opp næringsstoffene i maten så han kan ta det opp, IKKE fungerer. Altså har 5 måneder med bruk av medisiner 3 ganger daglig vært til ingen nytte.. Dette er noe dyrlegen ikke sjekker ved første blodprøve, fikk vi erfare, så ny prøve taes. Det skal også sjekkes for parasitter i tarm.

Er problemet at hunden ikke klarer å ta opp B12 og folsyre, kan den få innsprøytninger jevnt. Når mennesker har dette problemet, er det relativt hyppige innsprøytninger i oppstarten, men etterhvert 1 gang hver 3. måned. Nå har vi ikke snakket med veterinær om hvor ofte Khan skal ha det, da vi ikke enda har fått svar på om han har dette problemet, men det virker sannsynlig.

Så nå er det bare å bite tenna sammen inntil vi får svar på prøvene, og holde motet oppe. Khan virker heldigvis (og utrolig nok) i fin form, og han leker og herjer som vanlig. Dette er jo hvertfall et godt tegn : )

Jeg tenkte jeg skulle legge ut noen bilder av Khan snart, men akkurat nå ligger han og sover, så vil ikke forstyrre :D Så de får komme i etterkant!

Håper jeg klarte å forklare godt nok, selvom det blir en del snedige ord her!

Peace out : )

3 kommentarer:

  1. Uff da! Men så bra at dere endelig fikk noen ordentlige svar!! Håper ting går lysere herfra :) Lykke til! Og god bedring til Khan :)

    SvarSlett
  2. Tusen takk:) Er veldig letta over å få svar, ja. Er forferdelig frustrerende å gå rundt i uvissheten. Satser på å få noen resultater etterhvert:)

    SvarSlett
  3. Hi there.

    My dog has been diagnosed EPI too a few weeks ago. Actually, we had to find it out ourselves what's wrong and why he loses weight and stuff.

    Seeing Kahn jumping around on your Winter-Snow-Pics makes me optimistic Kahn will be OK soon... gaining a bit of fat on the ribs. ;)

    I hope my little dog (West-Highland Terrier / Yorkshire Terrier - Mix that listenes to the name "Jacques") will be jumping around like Kahn too one day soon.

    A big "woof" from our dog to yours!

    Greets from Germany!

    SvarSlett